Minden, amit az esküvőkről tudni érdemes

Esküvő & Rendezvény

Esküvő & Rendezvény

10 rejtett esküvői költség

2017. augusztus 31. - Glamorous

Mindenki a lehetőségeihez és az anyagi helyzetéhez mérten próbálja belőni, hogy milyen típusú esküvőt tervez. Az alapköltségekkel tisztában vagyunk; tudjuk, hogy pénzbe fog kerülni a menyasszonyi ruha, a helyszín, a fotós, a zenészek, az étel, az ital és még sorolhatnám. Vannak azonban olyan váratlan kiadások, amik egy pillanatra érhetnek minket meglepetésként és ha bár nem mindegyik számottevő, azért jobb azt is előre belekalkulálni az összköltségbe.
rejtett_koltsegek.jpg

 1. Szolgáltatók megvacsoráztatása

Az esküvőnk hangulatáért nagyban felelősek például a zenészek, vagy a különféle szervezők és segítők, akikre pár órára vagy egész napra szükségünk van. Az ételek és italok fejadagjának számolásakor nem csak illik, de kötelességünk is őket számításba venni.


2.Lufik, galambok, rózsaszirmok

A ceremónia után a vidámabb vagy éppen romantikusabb képek kedvéért gyakran vágyunk egy kis extrára. Egyre nagyobb divatja van például a lufieregetésnek. Az amerikai filmesebb vonalat követve van aki galambokra vágyik, amik az ifjú pár előtt röppenek el, illetve a koszorúslányok által dobált rózsaszirom is remek ötlet, de azt is be kell szereznünk.

eregetes.gif

3. Utazás, szállás

Ha helyszínnek olyan várost választunk, amitől mi magunk és a násznép is távol esik, akkor bizony muszáj gondoskodnunk szállásról, hiszen a többség éjszakába nyúlóan szeretné velünk ünnepelni a nagy napot. Az utazást általában mindenki megoldja egyénien, de ne felejtsük el, hogy nekünk is el kell oda menni, ami a benzinköltséget szaporítja.


4. Italfogyasztás túllépése

Az esküvők egyik nagy hangulatfelelőse az ital, főként a rövidital. Előfordulhat, hogy valakiknek a jókedve már olyan magasságokban jár, hogy nehéz lenne őket kontrollálni a mennyiség terén, így könnyen lehet, hogy az előre kalkulált adag nem lesz elég.


5. Kültéri ceremónia

Ha az esküvőnk egy bizonyos részét kinti helyszínre vinnénk át, akkor ott is gondoskodnunk kell székekről, hangosításról illetve a díszítésről. Ráadásul érdemes arra is gondolnunk, hogy rossz idő esetén legyen mi alá behúzódni.

ceremonia.jpg


6. Terembérlés túllépése

Előfordulhat, hogy a rövidebb időt szántunk azon a helyszínen maradni, amit kibéreltünk, mint ameddig végül valójában tartott ott a rendezvény. Ilyen esetben számítani kell a felárra az időtúllépés miatt.


7. Meghívók postaköltsége

Pontosan tudjuk, hogy hány darab meghívót kapunk és az mennyibe fog kerülni, de ne feledjük, hogy a postás csak bélyeg ellenében juttatja el a meghívottaknak a levelet.

csrd.jpg

 

8. Takarítás, rombolás

Ha szerencsénk van, akkor a hely biztosítja az esküvő után maradt romok eltakarítását. Ha nem, akkor viszont jobb bérelni egy csapatot, aki ezt megcsinálja nekünk. Azt is figyelembe kell venni, hogy minden bútordarab megúszta e a ceremóniát, mert ha valami tönkrement vagy eltört, nagy eséllyel meg kell téríteni a kárt.


9. Különféle eszközök

Ez talán egy nagyon apró költség, de szoktak néha az esküvőn játékok lenni, vagy éppen a lufieregetésnél szokás cetliken üzenetet hagyni. Igaz, hogy csak tollakról és papírokról beszélünk, de minél több főt hívunk, annál több eszközt kell beszereznünk.


10. Ajándék

Ez is egy főleg Amerikából átvett szokás, ami amúgy nagyon jól szokott esni a vendégeknek. Ez pedig nem más, mint a kis ajándékcsomag, amit távozáskor kapnak köszönetképpen. Az ifjú párról való kép, egy kis ital vagy csokoládé egy papírtáskában mind plusz költséget ró a nyakunkba.

 

Több érdekes tippért látogass el Facebook oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://eskuvorendezveny.blog.hu/api/trackback/id/tr4312689759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2017.09.01. 08:06:10

A meghívók postaköltsége jelentősen megdobhatja a költséget? Most komolyan?

commentes nikk 2017.09.01. 08:30:59

@szemi90: ha a full rokonságod ausztráliai, akkor igen.

szemi90 2017.09.01. 08:37:10

@commentes nikk: Egy sima levél kb. 500 Ft oda. Mondjuk 100 fős esküvőt tervezek, akkor kb. 50 levelet küldök ki. 25000 Ft. Nem nevezném jelentős költségnövelőnek, főleg ha mind az 50 családnak én fizetem a szállását (mert jófejek és az utazást nem nekem kell állni).

A nép fia 2017.09.01. 08:44:49

18 éve csinálok lagzikat, had fűzzek hozzá:

1-es:
Ez így van. A szolgáltatókat meg nem vacsoráztatni nem csak illetlenség, de rosszul is esik nekik. Egyszer egy kellően skót vőlegény nem volt hajlandó a zenészeknek vacsorát adni, mert hogy ők azért vannak, hogy zenéljenek. Erre ők rendeltek 5 pizzát és megkérték a futárt, hogy ne az étterem ajtajáig, hanem oda a zenészek pódiumáig vigye, had lássa az egész násznép. Mondanom sem kell, a vőlegény égett, mint a Reistag, hiszen minden vendég azonnal levágta, hogy mi a történet.

2-es:
Elhanyagolható költséghányad, illetve leggyakrabban barátok finanszírozzák.

3-as:
Igen, a násznép elszállásolása sokszor okoz feszültségeket. Ha nyíregyháziak vagyunk, de Sopronkőhidán akarunk házasodni egy csodaszép, festői környezetben, akkor számoljunk azzal, hogy a vendégeinknek már eleve az odautazás mekkora költség, és hogy a szállásolásukat ne varrjuk a nyakukba. Vagy akkor számítsunk rá, hogy annyival kevesebbet dobnak a menyasszonytáncba. :D

4-es:
Nyilván előre sejtjük, hogy a társaság mennyire ivós, de ezen valóban nem éri meg spórolni. Sok családban, rokonságban van, aki csinál bort, pálinkát, akkor érdemes vele hozatni a "hazait", de a legtöbb étteremmel meg lehet egyezni, hogy fogyás esetén bocsássanak plusz mennyiséget a rendelkezésre. Ciki, ha elfogy a pia, az tény.

5-ös:
Olyan helyre eleve fölösleges ilyet tervezni, ahol nincsenek erre felkészülve. Szerencsére sok étterem és kúria, kastély eleve vállal ilyen opciót, tehát nem lesz túl nagy a költségtöbblet.

6-os:
Nyilván a termet bérbe adók is tisztában vannak azzal, hogy meddig tart egy lagzi romjainak az eltakarítása. Ha csak nem pénteken van a lagzi és szombatra kell megint a terem, akkor ebből nagy baj nem lehet. Ha ez már eleve szóba kerül és a terem tulajdonosa ezen rugózik a tárgyalás során, akkor tudni lehet, hogy simlis és vissza fog élni a Pár jóindulatával.

7-es:
Ez komolan felkerült a listára?
Egyrészt a legtöbb meghívót a Párok személyesen viszik ki, másrészt... tényleg felkerült a listára?!?

8-as:
Ha csak nem túl sznob a társaság, akkor jobb esetben a rokonok, barátok maradnak az eltakarításra. Főleg ottalvós bulik esetén, ahol a maradékot másnap morzsaparty keretében megeszik, illetve elcsomagolják. A terem takarítását pedig végezze a terem személyzete... a lagzisok dolga a kaja és pia megmaradt részéről való gondoskodás. Olyat még nem láttam, hogy erre külön takarító brigádot hívott volna valaki.

9-es:
Had adjak egy baráti jó tanácsot: NE csináljatok lagzis játékokat.
Az összes többi pedig szintén filléres költség: lufi, cetli, toll.... Egyrészt nem kell 100 vendégre 100 tollat venni, 10-et is körbe tudnak adni, másrészt sokszor ez is olyan, mint a 2-es pont: gyakran a barátok finanszírozzák.

10-es:
Ezen lehet spórolni, bár néha találkozom igazán ötletes megoldásokkal.
Visszaadós ajándéknak süteményt javaslott első sorban. Két fős csomagokra kell kiporciózni és a távozó vendégek kezébe nyomni. Tehát: Kovács család 4 fő, akkor kap 2 ilyet távozáskor.
Ha tényleg spúrok vagyunk, akkor inkább legyen egy ötletes, szép ültetőkártya, amit eltesz az ember emlékbe.

alalala 2017.09.01. 08:56:08

@A nép fia: "7-es:
Ez komolan felkerült a listára?
Egyrészt a legtöbb meghívót a Párok személyesen viszik ki, másrészt... tényleg felkerült a listára?!? "

Regen lehet igy volt, de manapsag sokan kulfoldon elnek es az picit megneheziti a helyzetet. Nekem 50e Forint felett volt a postakoltsegem. Persze akit tudtunk azt szemelyesen is meglatogattunk, de az nem ment pikk-pakk, a meghivot azert meg idoben oda akartuk adni, a tobbsegnek ezert postaztunk. Raadasul az utikoltseg dragabb, mint a posta, meg Magyarorszagon belul is, ugyhogy nem sokat nyer az ember a szemelyes atadassal.

Amugy az egesz eskuvohoz kepest tenyleg nem nagy osszeg az az 50e Forint. De az egesz eskuvo ilyen apropenzekbol adodik ossze. Btw. a postakoltseg kizarolag magyar vendegek eseten is dragabb, mint a szolgaltatok vacsoraja, amit viszont nem kritizaltal, hogy a listan van ;)

Csipyke 2017.09.01. 08:57:18

@A nép fia: a 9-essel nem értek egyet. Nekem a tesóm szervezett párat (bekötött szemmel lábfelismerés, tojás)
Mindenki jól szórakozott, de legjobban a majd' 80 éves nagymamám, aki a fekvőbeteg nagyapámon kívül gondolt végre másra is egy estét. Ésszel, de lehet. A főtt tojás-főtt répa fasz pedig NEM VICCES!!!

A nép fia 2017.09.01. 09:10:12

@alalala: Naná, hogy nem, szolgáltatóként fontosabb a vacsora, mint a meghívó! :P :D :D

@Csipyke: Meg szoktam kérdezni a menyasszonyokat, hogy "szeretnéd 5 kvázi idegen férfi lábát simogatni bekötött szemmel?" 10-ből 9x a válasz nemleges. :D

Nem mondom, hogy néha nem tud jól elsülni egy játék, de az esetek nagy részében fölösleges időhúzás. Számold csak ki! Mondjuk adott egy 120 fős lagzi. A játékban kb. 5-10 ember vesz részt és maximum 15-20 embert érdekel. A többi 90-100 ember pedig ül és várja, hogy véget érjen, s mulathasson végre. Vagy kimennek cigizni és sörözni. Mi a fontosabb? 15 ember, vagy 100 ember szórakozása?

A tojásos-répás hímvessző pedig valóban a legalja. Azt követi a "kocsis" játék, amit szívből gyűlölök.

Egyallampolgar 2017.09.01. 10:10:22

Rengeteg extra, apróság, figyelmesség, okosság, szépség ettől lesz a nagy nap..... kiszabott drága.
A vendég arra fog emlékezni, hogy mosatta előtte a kocsiját és kikkel akart/ nem akart találkozni.
Szerintem a mai esküvői szokások erősen túlzások. Sok esetben felszínesek, feleslegesek.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.09.01. 10:34:20

@A nép fia: Én tavaly voltam egy fasza lagzni, ahol egész éjszakás játék ment, valami olyasmi, hogy meg kellett 'ölni' a legtöbb embert.. (Az egész lagzi stílusa a 20-30-as évek amerikai gengsztervilága köré épült)

Mindenki húzott a lagzi elején egy kártyát egy névvel. Először meg kellett találni az illetőt, ami egy nem túl homogén társaságban már kihívás. Elérni, hogy négyszemközt maradjon vele az ember, és megmondani neki hogy meghaltál, mert ha ezt valaki más is meghallotta, akkor lebukott a 'gyilkos'.
Ilyenkor megkaptad a kártyáját, sőt, még azokat is, amiket eddig ő szerzett.

Hajnal 3-kor már komplett brainstorming volt, hogy lehetne lepattintani egy pasit a nője mellől, akivel egész este el nem engedték egymás kezét. :D

Arról nem is beszélve, hogy mindenki a társaságokat kereste, hogy nehogy kinyírják. :)

gigabursch 2017.09.01. 10:37:54

@A nép fia:
had => hadd

1-es:
Reistag => Markos-Nádas-Bonc: Boncz- Most hallottam kint a WC-ben, az a férfiak napja
Amire te gondolsz, az a Reichstag.
Egyébként megállapodás kérdése. 20 fős esküvő - 150 fős esküvő és lagzi nem ugyanaz a kategória
Végülis a Trabanat meg a Maserati is autó, meg kereke van, meg brummog...

2-es:
Ühüm...
Ja, persze...

3-as:
Sopronkőhidán állati jó szállás van.
A börtön...

4-es:
Ha te esküvőket szervezel, akkor ezt is leszervezed. Vagy nem? Dettó takarítás...

7-es:
"komolan"
szerintem is komolan gondolyta :-)

alalala 2017.09.01. 11:50:13

@Szántó Gábor: ez tenyleg jo lehetett. Volt valami osszesites/dij/dicseret/akarmi a vegen?
Gondolom ez a vendegektol fugg foleg, de en igy belegondolva azt hinnem, hogy nehany ora alatt erdektelensegbe fullad az egesz es senki sem foglalkozik a kartyakkal.
Mivel lehetett ravenni az embereket, hogy jatszanak? Eleg volt, hogy gengszter stilusu a lagzi?

A nép fia 2017.09.01. 12:20:23

@gigabursch: Köszi, reggel volt még. :)
De azért látom, megragadtad a lényeget! :D

Jottó 2017.09.01. 14:38:17

a leírtak fele nem rejtett, egy normálisan időben tervező pár alapnak veszi pl az elszállásolást..
haveromék évek óta zenélnek lagzikban , egyre inkább az a tendencia főleg tajparaszt újgazdagéknál, hogy semmi kaját nem kapnak, idén nyáron egy luxus kastélyszállóban rendezett esküvőn a kávét és a vizet is saját maguknak kellett megvenniük a szálloda büféjében illetve a kaját is felszámolták nekik.

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.09.01. 17:49:06

@alalala: 'Volt valami osszesites/dij/dicseret/akarmi a vegen?' - Nekem nem rémlik, bár attól még lehetett. :D Az biztos, hogy másnap kiürítettem a zsebeim, és röhögtünk egy jót. :)

'Mivel lehetett ravenni az embereket, hogy jatszanak?' - Nem kellett. :) Húzni nevet gyakorlatilag mindenki húzott, innentől kezdve aki játszott játszott, aki nem nem. Az áldozat ugye bárki lehetett, vadászni meg igaz az, ami a posztban van, hogy csak x%-a az embereknek vadászott, de azok végig.
süti beállítások módosítása